Ortognatik Cerrahi
Ortognatik Cerrahi Nedir ?
Ortognatik (Çene) Cerrahisi, alt, üst veya her iki çenenin yüze göre olması gereken konuma cerrahi olarak getirildiği ameliyatların genel adıdır. Yüz kemiklerini ve çene kemiklerini etkileyen bozukluklar, çoğunlukla dişlerin pozisyonunda da düzensizliklere yol açmaktadırlar. Bu tip bozuklukların tedavisinde, ortodontistler ve ağız, diş ve çene cerrahları birlikte çalışmaktadırlar. Diş pozisyonlarında olan bozukluklar tel veya telsiz tedaviler ile olması düzeltilebilirken, özellikle çenelerin yapısında veya konumunda bulunan bozuklukların düzeltilebilmesi genellikle cerrahi olarak mümkün olmaktadır.
Alt ya da üst çenenin ileride ya da geride olması, alt ya da üst çenenin yüzün orta hattına göre sağda ya da solda konumlanması yani asimetrik olması, uzun yüze sahip ya da dişeti gülümsemesi olması, üst çenenin dar olması gibi bozukluklar hem estetik hem de fonksiyonel açıdan problemlere yol açabilmektedir.
Bu ameliyatlarda genellikle tüm kesiler ağız içerisinden olmaktadır. Gerektiği durumlarda ağız dışından küçük kesiler yapılabilmektedir ve bu kesiler genellikle iz bırakmadan iyileşmektedir. Operasyon sırasında kemik kesilerini takiben alt, üst ya da her iki çene ideal konumuna getirilir ve titanyum plak ve vidalar yardımı ile sabitlenir. Ameliyat sonrasında ortodontik tedavi 6 ile 12 ay arasında devam eder ve ortodonti uzmanınız tedavi sonrasında da rutin kontrollerinizde sizi görmeye devam eder.
Planlama
Kliniğimizde, diş ve çene bozukluklarına sahip hastalarımıza “Yüz Öncelikli” tedavi protokolümüz uygulanır. Hastalarımızdan aldığımız fotoğraflar, klinik muayene formu, röntgen filmleri, 3 boyutlu bilgisayarlı tomografi, ağız içi model taramaları (Itero Intraoral Scanner) ile elde ettiğimiz verileri, dünyanın en gelişmiş cerrahi simulasyon programı olan’’NemoFAB 3D Surgery” ile analiz edip hastlarımızın yüzüne en uygun cerrahi planı ortognatik cerrahi alanında uzmanlaşmış çene cerrahisi ekibimiz ile uyguluyoruz.